La oss drepe noen treningsmyter!

Heii dere, og fiin fredaag ♥ Tenk at vi har gjennomført ennå ei uke med utfordringer og gjøremål. Det er litt kult å tenke på, eller hva? Uansett hvor mye (eller lite) du føler du har gjort denne uka, er det bra. Det er sjukt bra faktisk! Vær stolt av alt du gjør, og ros deg selv for vell gjennomført uke. Når til og med jeg- som absolutt ikke har gjort så mye mer enn å slappe av denne uka, er stolt – DA kan du også. Nå gleder jeg meg bare til en fin helg med litt ekstra jobb, venninnetid og kos- før ei ny uke med mye energi, masse gode treningsøkter og litt gøy, står for tur. Men først, skal jeg drepe et par treningsmyter for dere!  

Det store internettet florerer av dårlig informasjon, feil informasjon, usannheter og myter. Spesielt når det kommer til trening, mat, og helse. Flere som er forvirret eller..? Jeg er ingen ekspert, men noe har jeg jo lært på veien- og de tingene vil jeg gjerne dele med dere her og nå. Enjoy!

1. “Du må drikke proteinshake innen èn time etter trening for å bygge muskler”.  
FEIL. For det første klarer du deg helt fint med vanlig mat, og trenger absolutt ingen proteinshake for å bygge muskler. For det andre har det ikke så mye å si for en “normal” person, om du spiser innen èn time- så lenge du ikke er idrettsutøver på høyt nivå. Poenget er å få i seg god, variert og næringsrik mat i gjennom hele dagen, som inneholder godt med proteiner, karbohydrater og fett- samt de vitaminer og mineraler kroppen din trenger. Når på dagen du spiser, må du rett og slett bare kjenne på selv- men grunnen til at mange spiser rett før/etter ei treningsøkt, er for å opprettholde energinivået og slippe unna lavt blodsukker. Så så lenge du får i deg nok næring gjennom kostholdet ditt, trenger du ikke stresse. Ikke gjør det så komplisert! Spis vanlig mat, beveg kroppen, og kjenn på gleden det gir deg – det er mer enn nok. 

2. “Hvis du ikke svetter, har du ikke trent hardt nok”. 
FEIL. Svette er ikke nødvendigvis en indikator på “ei god økt”. Svette er kroppens måte å kjøle seg ned på, og har ingenting med hvor mye du forbrenner å gjøre. Så ja, du kan slite deg godt ut og få gode resultater på trening, uten å svette. 

3. ” Det er bortkastet å gå en tur, da kan man like gjerne ligge på sofaen”. 
FEIL. Mange har en enten/eller holdning når det kommer til trening, og er ikke fornøyd med mindre absolutt alt går etter planen. Folkens, det er det totale energiforbruket ditt i løpet av dagen/ uka/ mnd som teller, noe som betyr at all aktivitet er med å drar. Energi inn/ energi ut, sant? Skal du ned i vekt, må du forbruke mer energi enn du inntar- og motsatt. Dette er også litt av grunnen til alt mas om viktigheten av hverdagsaktivitet- da dette faktisk er den største delen av energiforbruket ditt i løpet av en dag. 

4. “Du får flat mage ved å ta situps og crunches”. 
FEIL. Den beste metoden for en mer muskuløs mage, er; næringsrik mat og tung styrketrening med store øvelser (baseøvelser) for hele kroppen- over en lengre periode. Ja, det krever faktisk en innsats. Så da er jo spørsmålet; er de magerutene virkelig såå viktige? 

5. “Jo mer du trener, jo bedre resultater får du”. 
DELVIS FEIL. For mange, vil selvfølgelig mer trening ha god effekt på resultatene dine- mens for andre kan det faktisk virke mot sin hensikt. For mye trening, kan gjøre at du stagnerer (altså står på stedet hvil), og at mer trening faktisk stopper fremgangen din. Og det vil vil jo ikke? Det er jo tross alt ikke på trening du bygger musklene dine- det er ved hjelp av mat, restitusjon, søvn og hvile. 

6. “Å trene styrke, gjør deg stor”. 
FEIL. Mange jenter vil ikke trene styrke, fordi de tror det gjør deg stor, “mandig” og/eller overdrevent muskuløs. Den myten kan vi bare legge død med en gang. For eksempel, har vi jenter har lavere testosteronnivå enn menn, noe som gjør at vi har vanskeligere for å legge på oss muskelmasse. Trist for dem som faktisk ønsker å bli mer muskuløse- men greit for resten. Styrketrening vil derimot øke forbrenningen din, stramme opp kroppen din, gi deg bedre holdning og en lettere hverdag.  7. ” Du legger på deg av å spise karbohydrater på kvelden”. 

FEIL. Igjen; det er det totale energiforbruket i løpet av dagen, som gjør om du går opp eller ned i vekt. Spis når du vil, så lenge det gir deg energi til å takle hverdagen. Om du er en kveldsperson som liker å trene sent, jobbe sent osv – kan det kanskje være lurt å spise de største måltidene sent. 

8. “Jo mindre du spiser, jo tynnere blir du”. 
FEIL. Dette er SÅ sinnsykt viktig, og noe veldig få faktisk vet. Hvis kroppen din får for lite kalorier, kan den gå i “sparbluss” eller “sparemodus” som mange kaller det. Når kroppen din går i sparemodus, skrur den ned forbrenningen for å spare på alt den får. Den tror rett og slett det kommer en slags “sulte-periode”, og vil derfor spare på alt den får inn. Dette er altså ikke noe man ønsker om man vil ned i vekt, eller eventuelt bygge muskler. Du kan altså gå ned i vekt, ved å øke matinntaket til et nivå som passer deg og din kropp. 

9. “Fett er farlig”. 
FEIL. Sunt fett kan faktisk være med å fjerne magefettet! Så lenge du får i deg gode kilder til fett (som for eksempel nøtter, avokado, olivenolje, fet fisk, majones laget av ren rapsolje, peanøttsmør osv), er dette absolutt nødvendig i et fullverdig, sunt og næringsrikt kosthold. Dette er også en av grunnene til at fettfrie produkter, ikke alltid er beste løsning. Vi trenger fett for at kroppen skal fungere, og da kan vi faktisk ikke bare velge “fettfri” varianter. 

10. “Mosjon forlenger livet”. 
SANT! Jepp, vi kjøøører på med en liten sannhet på slutten her. Fysisk aktivitet er faktisk viktig dere, og det å legge inn litt ekstra innsats i seg selv og sin egen helse- er faktisk viktigere enn mange tror. Midt i alt dette maset om kropp, størrelser, muskler, vekt og utseendet- er det viktig å huske på hva trening og mosjon gir det i det lange løp. Du skal leve i kroppen du har fått for alltid- så hvorfor ikke forebygge, legge til rette for, og legge grunnlaget for et langt og godt liv? 
Forskning viser at kvinner som er i fysisk aktivitet gjennom hele livet, lever 5 år lengre enn dem som ikke er det. Det er også gjort undersøkelser på at dem som lever med mangel på fysisk aktivitet, opplever sykdom og plager i mellom 5-10 år av livet. Dette er ikke for å skremme, men for å bevisstgjøre. Det er heller ikke snakk om å løpe 1 mil annenhver dag, eller trene tung styrke på hele kroppen ukentlig – dette er snakk om normal fysisk aktivitet og bevegelse.  


 

Q: Noe du ble “lettet” over å høre? 

3 kommentarer
  1. Takk for at du skriver alt dette! Folk trenger å høre det! Punktet jeg kjenner meg mest igjen i er det med å svette. Jeg svetter så utrolig lite, uansett hvor hardt jeg presser meg. I går hadde jeg et crossfitprogram jeg ble så sliten av at jeg holdt på kaste opp (lenge siden sist jeg presset kroppen), men svettet ikke. Så sier en venn av meg bare “Hvis du ikke svetter betyr det at du ikke har trent hardt nok”.
   SVÆRT provoserende!

  2. frkfrontend: Tusen takk, så hyggelig å høre at du likte det! 😀
   Og i forhold til punktet du nevner, så forstår jeg veldig godt at dette er provoserende å høre når man føler man har gitt alt!! Du får tenke på dette punktet neste gang, og tenke på at du får like gode resultater som alle andre-svette eller ikke! Høres rått ut da- fortsett den gode jobben 😀 High five til deg!

  3. Ja, det ble jeg faktisk! Ble veldig overrasket over en del ting her jeg har hørt det motsatte om.. det er utrolig hva man finner ut egentlig er sant, noe jeg også har sett de seneste årene :-))

  Legg igjen en kommentar

Siste innlegg