Last Updated:

Når jula er vanskelig

Categories Blogg, Hverdagen

 

Ikke vær redd for å dele
Vi vil hjelpe deg, alle sammen, tro meg. Og hvis ikke du føler for å dele det som er vanskelig med noen du kjenner godt, finnes det flere alternativer. Alarmtelefonen for barn og unge, Mental Helse Hjelpetelefonen, Kors på Halsen (her kan du både skrive og ringe), BARsnakk (chatt for deg som trenger råd med tanke på rus i nære relasjoner). Alle disse menneskene er der for å hjelpe deg. Med stort og smått. Så vær så snill, ikke vær redd for å bruke dem. Ikke vær redd for å dele. Ingen vet hva du føler eller hvordan du har det, hvis du ikke forteller dem det. 

 

Sett fokus på det positive, selv hvor vanskelig det kan være
Plutselig er du tilbake i gamle tankemønster, uten en gang å være bevist på det. Å forsvinne i egne tanker, havne i en negativ spiral, hvor du kun reagere på de tankene som drar deg i motsatt retning er så altfor fort gjort. Jeg snakker ofte om å være bevisst. Bevisst på egne tanker, handlingsmønster og følelser. Det er vanskelig, men ikke umulig. Og det krever gjentakelse, hver eneste dag, og i jula. For selv om ting føles vanskelig, finnes det alltid noe fint også. Store gleder, små gleder, fine øyeblikk, gode sekunder, bra dager, fine mennesker, et smil, en fin tanke, et skritt i riktig retning, lærdom. Dere vet. Det handler om å sette fokus på det som er fint, selv hvor vanskelig det kan være. Se deg selv utenfra- hvem drar deg opp? Hva får deg til å smile? Hva gjør at du står opp hver morgen? Hva brenner du for? Hva er du stolt av? Hva er du flink til? Hva kan du gjøre for deg selv idag for at denne jula skal bli- om bare litt bedre- enn du tror?

 

 

Du er ikke alene
Tro meg, du er ikke så alene som du tror om å føle deg alene. Selv ikke i Norge, selv ikke i jula. Selv i et av verdens rikeste land sitter det tusenvis av mennesker å gruer seg til jul. År etter år, av ulike grunner, med ulike forutsetninger, historier, tanker og følelser. Med samme vonde klumpen i magen som så altfor mange andre.. Du er ikke alene om å føle deg alene. Det er lettere å føle seg ensom sammen med andre. Det er lettere å være den eneste sammen med flere som også er den eneste. Det er lettere å kjenne på vonde følelser som andre har kjent på før deg. Det er lettere å dele vonde tanker med noen som forstår. Det er lettere å synes jula er vanskelig når mange synes jula er vanskelig. Det er lettere å være alene når du plutselig innser at du ikke er så alene likevel. Jula trenger ikke være så mye mer enn en tirsdag. Du bestemmer. Legg bort alt som gir deg vonde følelser og triste tanker. Alle perfekte illusjoner og uoppnåelige situasjoner. La jula være ekte, rå og følsom, hvis det er realiteten for deg. Senk forventningene og bruk dagene på å gjøre noe fint for deg selv og de menneskene du blir glad av å være sammen med. Glem alle andre! Og husk: du MÅ ingenting. Du er den eneste som vet hva som er best for deg, jul eller ikke. Tankene tar ikke juleferie. Faktisk forsterkes de ofte i jula! Kanskje fordi vi har mer tid til dem? Kanskje ikke. Kanskje fordi «nå skal vi kose oss»-presset blir så stort at vi ikke når opp til forventningene? Kanskje ikke. Trolig litt av hvert. Alle med hver sin historie.

 

Å være inkluderende
Det er greit å være alene- hvis du vil være alene. Det som ikke er greit, er å være alene fordi du ikke har et annet alternativ. Til juleselskap, julebord, julaften, nyttår. Vær den som spør! Vær den den som inkluderer. Spesielt nå i jula. Hva er det værste som kan skje? At du får et “nei takk”? At du gleder et hjertet som gruet seg til jul? Du kan ikke se på folk om de er invitert noe sted. Du kan heller ikke se på folk om de er ensomme, om de føler seg alene, hva de tenker, føler, vil eller ikke vil. Ikke før du spør.

 

 

Jula varer ikke evig
.. selvom det noen ganger føles sånn. Se på det som en ferie, et par ekstra dager med fri, tid til å gjøre akkurat hva du vil når du vil. Hva med å finne frem en serie du har hatt lyst til å se? Bruk dagene på film, jula byr på mange fine filmopplevelser! Kanskje du endelig har tid til å lese den boken du har hatt liggende litt for lenge? Og vipps, der var juledagene forbi og livet går tilbake som normalt. Du er rå

 

Lag deg et “mantra” for de vanskeligste dagene
Det høres kanskje rart ut, men tro meg- det hjelper. Et mantra er et slags hjelpeord eller setning, som du kan fokusere på når tanker og følelser tar overhånd. Noe som gir deg en god følelse i magen, som motiverer deg i positiv retning, minner deg på at situasjonen du står i ikke er så farlig som du selv føler, at det går over, noe som tar fokuset bort fra det vonde. Det handler altså om å finne et mantra som fungerer for deg. Typiske mantraer som ofte blir brukt som eksempler er “Be your own sunshine”, “I will figure it out”, “Slow down, but don`t stop”, ” My challenges will bring a better me”, “Start making happiness a daily priority”… dere skjønner tegningen. Poenget er å fortelle dette til seg selv i vanskelige situasjoner, så mange ganger at du tror på det- og dermed får en bedre følelse i kropp og sjel. Mantraet skal rett og slett hjelpe deg å tenke positivt i vanskelige situasjoner eller perioder av livet.

 

 

Vend alltid tilbake til pusten. Den vil alltid være der for deg
Pusten er der, uansett hvor stressa, sliten, lei deg eller redd du er. Trekk pusten mens du teller til fire, hold pusten mens du teller til fire, pust forsiktig ut mens du teller til fire, og hold igjen mens du teller til fire. Gjør du dette fire ganger, vil kroppen automatisk slappe litt mer av. Dette kan du gjøre hvor som helst, når som helst. Det vil ikke løse problemet, men det vil kanskje gjøre situasjonen der og da litt enklere å stå i.

 

Og helt til slutt, husk å se, spør, bry deg og vis litt ekstra kjærlighet til dem du møter de neste dagene. Det skal ikke mye til for å glede et hjertet og veldig ofte er det nok å bare se, smile og lytte. Ofte trenger du bare å være til stedet, ta oppmerksomheten bort fra tankekjøret, og være deg selv. Alene er du sterk, men alene sammen er vi sterkest God jul

 

 

 Klikk deg inn HER for å finne ut hvem som kan hjelpe deg i jula. 

0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.