Derfor får du ikke resultater på trening

Heii mine venner <3 
Det er mandag, ny uke og nye muligheter for å bli bedre på alle områder i livet! Er dere klare? Jeg har brukt mandagen på en liten restitusjonsøkt på trening, ukeshandling med mamma, og nå litt coaching-jobb. Nå skal jeg straks klappe sammen maccen, finne meg litt kveldssnacks og slappe av forran TV`n frem til leggetid. Jeg skal opp tidlig imorgen for å trene med ei venninne, så tenker det er smart å sikre seg litt ekstra søvn i natt.

Men først vil jeg snakke litt om treningsresultater, og hvorfor de eventuelt ikke kommer slik du skulle ønske. Håper dere liker innlegget, og kanskje lærer noe nytt dere kan bruke i egen treningshverdag..? Enjoy!

# Du er inne i komfortsonen. 
Det virker som om noen mennesker tror at resultatene kommer løpende så fort man setter foten innenfor et treningssenter. Beklager å måtte skuffe dere folkens, men SÅ lett er det faktisk ikke. Hadde det vært så enkelt, hadde alle fått det til. Trening er så mye mer enn bare å møte ei venninne på Sats, gå litt på mølla, sladre litt, ta et par sit-ups, ta et bilde, for så å gå hjem igjen og hive seg på sofaen med god samvittighet. Trening skal være utfordrende! Du starter et sted, og bygger deg oppover derfra. Det skal være noe du jobber hardt for, noe som pusher deg ut av komfortsonen, og noe som gjør deg sterkere- både mentalt og fysisk. Du må ut av komfortsonen, min venn. Først DA skal du se at resultatene kommer!

# Du spiser ikke nok mat!
Hva er vitsen med å trene ræva av seg, løfte, løpe og svette- for så å stå på stedet hvil, og ikke få noen ting ut av økta…? Når du trener, bryter du kroppen din ned. Du bryter musklene ned. For at de skal bygge seg opp igjen, trenger de næring. Se på det som bensin! Ja, du kan trimme bilen din så mye du bare orker, men uten bensin vil den ikke rikke seg av flekken. Er du aktiv i hverdagen og i tillegg liker å trene, gå turer, løpe etc- MÅ du få i deg nok mat for å få noe som helst resultater for alt arbeidet du legger i. Dette er vanskelig for mange å forstå, noe jeg skjønner veldig godt. Om man ikke har en interesse for kosthold og ernæring, er det vanskelig å vite hva som er “nok mat” for seg og sin kropp. Sliter du med dette, og opplever at kroppen din ikke reagerer på treningen du gjør- anbefaler jeg å ta kontakt med en PT, coach eller ernæringsfysiolog som kan hjelpe deg å sette opp en ca plan på hvor mye mat kroppen din trenger for å fungere optimalt. Spiser du for lite, kan du faktisk ødelegge kroppens funksjoner, og rett og slett ødelegge deg selv lang tid fremover. Det er så himla viktig, folkens!! Jeg håper virkelig dere tar det seriøst, for det å ødelegge seg selv med mye trening og lite mat, kommer det virkelig ikke en eneste positiv ting ut av.
 Så; for å stramme opp kroppen, bygge muskler, og oppnå resultater på trening: SPIS NOK MAT. 

# Du undervurderer deg selv. .
Vær din egen PT! Tørr å utfordre deg selv, legge på litt ekstra vekter, løfte tyngre enn du gjorde sist, løpe ennå litt fortere, kjøre en ekstra repetisjon. Helt seriøst, hva er det værste som kan skje..? At du må senke nivået et par hakk, og prøve igjen neste gang? Nettopp. De fleste av oss er flinkere til å motivere andre, enn til å motivere oss selv – det må vi endre på. Du er sterkere enn du tror, det kan jeg nesten garantere deg. Igjen, du må tørre å tråkke over streken og bevege deg ut av komfortsonen. 

# Du restituerer ikke nok. 
Resultater får du ved hjelp av tre ulike elementer: trening, mat og hvile. For at du skal oppnå best mulig resultater, kreves det at du klarer å fordele tiden og energien du har til rådighet, på disse tre. Jo harderer du trener, jo mer hvile og mat trenger du. En fin blanding av mat og hvile, er altså optimalt for at du skal oppleve resultatene du jobber så hardt for på trening. Men hvordan vet du at du har restituert nok, og godt? Her er det mange faktorer som spiller inn, men jeg skal prøve å oppsummere med et par punkter som du kan tenke litt igjennom; 

1. Opplever du at trening gir deg energi og overskudd i hverdagen- eller drar treningen energien ut av deg?
2. Hvordan er søvnkvaliteten din om nettene? Sove du 7-8 timer, uten for mye forstyrrelser?
3. Opplever du progresjon i treningen, eller har du en følelse av å ha stagnert (stoppet opp)?
4. Er du konstant trøtt, støl og sliten? 
5. Er du konstant sulten, og craver mye mer mat enn vanlig?
6. Stresser du mye, har mye hodepine, og føler deg utmattet? 

# Du varierer ikke treningen din i stor nok grad. 
Variasjon er nøkkelen til varig motivasjon, i hvert fall for de fleste av oss. Hvis du skal dra på trening og gjennomføre 8×3, underkropp/overkropp, samme øvelsene hver eneste gang, 30 min på mølla i samme tempo, samme oppvarming, samme nedtrapping, samme tempo, samme puls… Altså, jeg kjeder meg bare av å skrive om det! Vær åpen for variasjon, folkens. Kroppen vår lager vaner, og slutter å reagere og gi oss resultater etterhvert, om vi ikke varierer treningen i stor nok grad. Kroppen vår er alltid åpen for en utfordring, så la oss gi den det da! Jeg lover deg mestringsfølelse i andre enden. 

# Du kjører deg altfor hardt på andre områder i livet.
Dette er det så himla mange som glemmer midt oppi alle øktene de skal presse inn i løpet av ei uke. Trening skal være med på å gjøre livet enklere på alle de områdene som betyr mest for deg- det skal ikke være noe som setter begrensinger, gjør deg sliten, gjør at du går glipp av andre ting, eller sliter deg helt ut. Vi mennesker vil gjerne prestere på alle områder, både når det kommer til familie, venner, kjæreste, jobb, trening, sosialt sett osv osv… Så må vi huske på oss selv midt oppi alt dette også, sant? Når det kommer til resultater på trening, kan faktisk alle disse faktorene spille negativt inn. Har du mye å gjøre på jobb, mange tanker i hodet som ikke forsvinner, stresser mye, og da i tillegg skal prøve å presse inn ei treningsøkt fordi du føler du må- dropp det. Treningsmengden må altså matche med totalbelastningen ellers i livet ditt. 

 


Føler du at treningen har stagnert? Du trener og trener, men oppnår ikke resultatene du føler du fortjener? Reagerer ikke kroppen din slik den skal? Da vil jeg veldig gjerne hjelpe deg!! Send meg en mail på [email protected] for mer info.
 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

Siste innlegg