Dette er lurt å vite om kosthold og ernæring!

1. Spiser du for lite/ lite variert kan det resultere i; nedsatt konsentrasjon, dårlig imunforsvar, økt skaderisiko, nedsatt utholdenhet, dårlig restitusjon og vanskeligheter med å bygge musklene du jobber for på trening.
Det vil vi vell ikke dere, vil vi…?

2. Hva er energi, og hvordan får man energi? Energi er det som gjør at kroppen klarer å utføre arbeid. Energi får man igjennom karbohydrater, fett og proteiner. 

3. Hva bruker du energi på? Kroppen din bruker så mye som 60-70% energi på å “holde kroppen din igang”, altså i hvile. Tenk på alt som skjer inne i kroppen din konstant. Alt dette krever energi!! Det er dette vi mener når vi snakker om “hvileforbrenning”, altså hvor mye du forbrenner uten å gjøre noe som helst. Vi må være snill med kroppen vår folkens – den jobber hardt for å i det hele tatt holde oss i livet! 

4. Hvorfor er karbohydrater så viktig når det kommer til trening: bidrar til å fylle det totale energibehovet ditt i løpet av en dag, viktig for å opprettholde mentalt fokus på trening/ i hverdagen, viktig for muskelrestitusjon etter trening, og gjør at du yter bedre på trening. 

5. Gode kilder til karbohydrater: grovt brød, havregryn, müsli, pasta, ris, poteter, grønnsaker, frukt osv. 

6. Hva kan skje hvis du spiser for lite karbohydrater? Jo, da kan du få mangel på vitaminer og mineraler, ha lite energi, føle deg trøtt og slapp, oppleve at blodsukkeret synker, dårligere intensitet på trening, mageproblemer og problemer med produksjon av testosteron/østrogen. 

7. Er proteintilskudd nødvendig? Nei, ikke så lenge du får i deg gode proteinkilder igjennom vanlig mat. Matvarer med høy proteinkvalitet er både billigere, og har flere næringsstoffer enn proteintilskudd (proteinpulver, proteinbarer osv).

8. Hvilke matvarer har høy proteinkvalitet? Melk, egg, ost, kjøtt og fisk har høy proteinkvalitet. 

9. Hva skjer hvis du spiser for mye protein? Det som skjer er at proteinet tar opp plassen til de andre næringsstoffene du trenger i løpet av dagen – foreksempel karbohydrater og fett. Overskuddet blir gjort om til urin, som du tisser ut – veldig energikrevende og unødvendig prosess for kroppen. Det blir fort dyr urin, folkens!

10. Hvorfor er det så viktig å drikke nok vann i løpet av en dag? Vann transporterer næringsstoffer rundt i kroppen. Vann renser altså kroppen for avfallstoffer slik at du blir ren og pen – både innvendig og utvendig! 

11. Hvorfor drikke BCAA på trening (Nocco, Heat osv..)? BCAA inneholder koffein, og kan derfor redusere tretthet på trening. I forhold til resultater, inneholder BCAA de samme aminosyrene som du finner i egg, kjøtt og melkeprodukter – og er derfor absolutt ikke nødvendig om du får i deg gode proteinkilder igjennom et sunt og proteinrikt kosthold. De fleste drikker nok BCAA fordi det smaker godt, og gir en liten ekstra motivasjonsboost! ; ) 

// info hentet fra Olympiatoppen & University of Copenhagen

 

3 kommentarer
    1. Jeg har et spørsmål ang punkt 1; hvordan kan man vite hva som er nok mat? Jeg vet at jeg ikke får i meg nok mat i hverdagen, og lurer veldig på hvordan jeg kan vite når jeg spiser nok?

    2. Marie: Heia! Ja, det forstår jeg veldig godt at du lurer på! Her kan du foreksempel bruke en formel for å regne ut hvor mye kcal du skal ha inn i løpet av en dag, og spise ut i fra det. De aller aller fleste (spesielt jenter) spiser vanligvis altfor lite, og bør ikke være redd for å legge til litt ekstra i kostholdet sitt, spesielt ikke om du trener i tillegg! Om du vet at du spiser for lite, og du ikke ønsker å henge deg opp i kcal og næringsstoffer – anbefaler jeg deg og prøve å spise etter “talerkenmodellen”, hver tredje time. Pass på å få godt med karbohydrater, fett og proteiner i hvert hovedmåltid, og fyll på hver tredje time. Bruk yoghurt, nøtter, frukt og grønt som mellommåltider og drikk veske med litt næring (juice, lett-melk, smoothie osv).
      Ellers, lær deg å kjenne kroppens signaler, spis variert og spis til du er mett – det er det viktigste 🙂

    Legg igjen en kommentar

Siste innlegg