Stor frokostguide til helga!

Categories Mat

God morgen fredag, og helg. Hvor deilige er de ordene..? Fredag er hellig, lørdag er koselig, og søndag er stillhet, ro og tanker. Det beste fra alle verdener. Likevel er det beste med lørdag og søndag, etter min mening: de lange deilige morgenstundene med kaffe, serie i senga, og en ekstra god og etterlengtet frokost. Jeg er oppvokst med at familien min alltid spiser frokost sammen. Både når muligheten byr seg i ukedagene, men spesielt i helgene og på hytta. Frokostene på hytta er et innlegg i seg selv, for den roen der kan virkelig ikke beskrives med ord. Jeg tror det er naturen, og stillheten. Alt rundt forsvinner og man innser på en måte hva som virkelig betyr noe. Menneskene rundt bordet. Lørdag morgen rundt frokostbordet altså. Samtaleemnet hopper fra det ene til det andre og kaffekoppen fylles x antall ganger. Det er så fint det. Kanskje noe av det jeg savner mest ved å bo hjemme.

Jeg har lyst til å bli flinkere på å skille helgefrokosten fra hverdagsfrokosten. Noen av dere som gjør det? Jeg vil gjøre det til luksus. Lørdagsluksus. Jeg har samlet et par frokostoppskrifter jeg selv syntes smaker veldig godt, eller har lyst til å teste ut denne høsten. Noen av dem passer like godt i hverdagen, mens andre krever kanskje litt mer tid, effort, og ingredienser. Dette er også oppskrifter som gjør kropp og sjel godt, gir masse bra næring, energi, og gir deg en fin start på dagen. Hva med å teste en av dem i morgen?  🌿 Håper du finner noe som frister; 


 
🌱 Sandwich & Toast :

Hva med å starte dagen med en varm toast, rundstykker rett fra ovnen, eller kanskje hjemmebakte baguetter? Personlig elsker jeg “vanlig” pålegg som ost, skinke, brunost, syltetøy osv.. Men! Hva med å gjøre noe litt ekstra? Hva med å steke et kyllingbryst, kutte opp en fersk avcokado, steke litt bacon, toppe med en skive ost, og servere med friske grønnsaker til. Et annet tips kan være å fylle en grov brødskive med avokado, laks, mozzarella, salt og pepper, legge en brødskiver over for å holde alt på plass- og putte hele sandwichen i toast-jernet et par minutter. Sett på kaffen i mellomtiden, pynt med litt tomater, paprika og agurk- og vips så har du verdens beste start på lørdagen. 
 



🌱 Frokostvaffler :
Vafler til frokost er faktisk veldig lov i helgen. Både grove, fine, sunne og usunne. Et annet lite tips, er å lage frokostvafler `with a twist`. Her kommer oppskriften: 

Oppskrift: Til ca 4 vafler
 3 egg 
2 eggehviter
 1 dl havregryn
 2 ss cottage cheese
 lettmelk til passe konsistens
 salt, pepper og litt basilikum. 

Slik gjør du:  Visp sammen ingrediensene over i en bolle. Varm opp vaffeljernet, mens du kutter opp ​tomat, paprika, løk, skinke, sopp og avokado. Fyll vaffeljernet med eggerøre uten å lukke lokket. Hell valgfri mengde grønnsaker over halve vaffelen, og la steke til eggerøren henge sammen. Legg en skive ost over grønnsakene, og brett den andre delen av vaffelen over grønnsaksdelen, før du lukker lokket forsiktig igjen. La steke til vaffelen er ferdig og osten er smeltet, før du starter på neste plate. Server med avokado, spinat, og en dash kesam med lime. Kos deg!

🌱 Næringsrik havregrøt med peanøttsmør & banan :
Min favorittgrøt og den jeg bruker mest, er hentet fra Linda Stuhaug. Legger ved oppskriften hennes her:

Oppskrift: til ca 1 porsjon
60 g havregryn
3,5-4 dl lettmelk 
litt salt
1 egg 

Slik gjør du: Kok opp havregryn med melk og litt salt. La det småkoke til havregrøten er nesten ferdig (tilsett mer veske om nødvendig), og rør til slutt inn egget før du serverer. Topp med 1 ss oppvarmet peanøttsmør (rør på svak varme i en gryte til flytende konsistens), og skivet banan. Dryss over litt kanel og sukrin om ønskelig. NYT lørdagen med stor kopp kaffe, familie, kjæreste, venninner, dagens avis, eller et magasin du har kjøpt for helgen. 



🌱 Havre-og chiagrøt med mandelmelk :

Denne skal stå over natten, og må derfor lages kvelden før. 
1,5 dl havregryn
1 ss chiafrø
1 ts linfrø
1,5 dl mandelmelk
2 ss naturell/gresk yoghurt
2 ss frosne bær/blåbær

Slik gjør du: Bland alt sammen i en skål/ et glass, og sett i kjøleskapet (minst 4 timer). Ta den ut morgenen etter og topp med gojibær, kokosflak, mandler, og mer bær. Hva enn du måtte ønske egentlig. Kakaonibs er også superdigg på denne grøten, og fåes kjøpt på helsekost osv. Deilig start på dagen, og veldig veldig godt for både mage og tarm. 



🌱 
Eggemuffins med hjemmebakte gulrotrundstykker. 

1. Visp sammen 2 egg, 1 ss cottage cheese, 1 neve spinat, salt, pepper, og lettmelk til passe konsistens.
2. Kutt opp avokado, tomat, ost i terninger, og litt brokkoli- og bland sammen med eggerøren. 
3. Hell røren i formene, og stek på 180c i ca 30 minutter. 

Enkle, raske, sunne gulrotrundstykker: 
9-10 stk 
250 g havregryn
250 g cottage cheese 
3 egg 
1 ts bakepulver 
2 ss sesamfrø 
1 ss linfrø 
1 klype salt 
2 raspede gulrøtter 

Slik gjør du: Bland alt sammen i en bolle, og mix med stavmixer (eller i en smoothiemaskin) til en jevn og fin røre. Form rundstykkene med en spiseskje i hånden, eller bruk muffinsformer til disse også. Stekes på varmluft midt i ovnen på 210c i ca 10-12 min. Følg med! 
 


 

🌱 Klassisk omelett 
Hva med å bare gjøre det litt enkelt? Stell i stand en skikkelig familiefrokost med dekket bord, nytraktet kaffe, en deilig omelett, brødskiver, pålegg og ferdig oppkuttet grønnsaker? For meg er det ofte mer enn nok. I en klassisk omelett kan du putte hva enn du liker best- eller du kan dele den opp så alle får hver sin favoritt. 

Tips til fyll kan være: kyllingbiter, rester fra fredagstacoen, spekeskinke, mozzarella, sopp, bønner, linser, oliven, avokado, tomat, paprika, squash, brokkoli, spinat, ruccola…

Tips til tilbehør: Grove brødskiver, varme rundstykker, polarbrød, fullkornsknekkebrød, speltlumper, avokado, ruccola.. osv

Et annet lite tips, kan være å sette hele stekepannen i ovnen på ca 200c til toppen har satt seg og er gyllen. Dette gir en veldig fin og myk omelett, som du slipper å brenne fast i bunnen av stekepanne ved for sterk varme. OBS: Pass på at håndtaket på stekepannen tåler varme, og at du ikke brenner deg når du tar den ut igjen.

🌱 Hjemmelaget frokostwrap 
Wraps er en av mine absolutt favoritt-matretter, både til lunsj, frokost, middag og kvelds. Med litt ekstra tid på morgenkvisten, kan du faktisk lage din egen wrap på 1-2-3! Wraps kan fylles med hva enn du måtte ønske- men en av mine frokostfavoritter er definitivt med smøreost, kokt egg, laks, avokado og ruccola. Perfekt lørdagsfrokost! 

Oppskrift på hjemmelagde lefser: ca 3 stk
1 dl hvetemel
1/2 dl fullkorn byggmel
1/2 dl sammalt hvete, grovt
3/4 dl vann
1/4 ts salt 

Slik gjør du: Kna mel, salt og mesteparten av vannet sammen til en fast deig. Elt deigen godt, og juster med vann og mel til deigen kjennes fast nok. Del deigen inn i 3, og bruk en kjevle til å kjevle ut deigen til en rund lefse (husk å ha en del mel på bordet når du gjør dette! Viktig at det er tørt og godt). Stek raskt på begge sider på høy varme, i en stekepanne eller på en takke. Legg til avkjøling på en rist, med et fuktet kjøkkenhåndkle over slik at de holder seg myke. 
Fyll lefsene og nyt! 
 


🌱 Søte havrebrød med pålegg ​
Havrebrød er en fin og rask løsning om du har lyst på noe ekstra digg, nybakt og varmt- men som går raskt, slik at du kan komme deg ut å starte lørdagen. I tillegg er disse små sakene perfekte å fryse ned, og bruke både søndag, mandag og som niste til jobb og skole. Havrebrød er rett og slett veldig studentvennlig, enkelt, smaker godt, og gir kroppen god næring! Personlig elsker jeg å toppe mine med banan og peanøttsmør (fordi det smelter ned i varmt brød og smaker som kake!!), cottage cheese med bringebærsyltetøy, kokt egg og avokado, makrell i tomat med agurk, eller skinke og ost. Ganske vanlig, men veldig veldig godt! 

Oppskrift på søte havrebrød: 
60 g havregryn
2 egg
1 klype salt
1 ss kesam 
1/2 banan 
+ litt vann/ lettmelk til passe konsistens.

Slik gjør du: Rør sammen alle ingrediensene og la røren stå å svelle i minst 10-15 minutter, slik at havregrynene får trukket til seg vesken. Fordel røren i en stor runding (eller hvilken som helst annen form du ønsker) på et stekebrett. Stek i ovnen i 5 min, ta ut brettet og “merk opp” skivene med en kniv. Sett så inn igjen, og stek i 6-7 min til brødet er gyllent og fint (total steketid er ca 10-12 min). Brekk opp og avkjøl på rist. Nyt med favorittpålegget, og en deilig kopp kaffe, te eller kakao. Lørdagslykke! 

🌱 Bananpannekaker: 
Bananpannekaker har jo tatt helt av den siste tiden, noe jeg forstår veldig godt. Og selvom mange av dere nok allerede har smakt disse før, kan jeg bare ikke la dem utebli når det kommer til frokostfavoritter- spesielt ikke i helgen. Bananpannekaker er jo definisjonen på kos! Det er absolutt en av mine favoritter, og noe jeg kan spise igjen og igjen og igjen uten å bli lei. Det er så digg!! I tillegg har man uendelig av muligheter i forhold til oppskrifter, topping og tilbehør. Her er en av mine favoritter: 

Oppskrift (til ca 1 person)

1 godt moden banan
1 dl havregryn 
0,5 dl melk
0,5 ts bakepulver 
0,5 ts vaniljesukker 
1 egg

Slik gjør du: Bland alle ingrediensene i en bolle, mix sammen med en stavmixer eller putt i en blender. Stek små pannekaker, og topp med for eksempel: 
syltetøy, frukt og bær, kokosflak, peanøttsmør, raspet mørk sjokolade, sirup, sjokoladesaus.. På lørdager er alt lov, så koos deg og nyt helgefrokosten med god samvittighet <3

 


Alle bildene i dette innlegget er hentet fra Pinterest.com/ oppskrifter er inspirert av div bloggere, nettsider med fokus på ernæring. 

Q: Skal du teste noe av dette i løpet av helgen? Noe spesielt som fristet litt ekstra? 

5 kommentarer

5 thoughts on “Stor frokostguide til helga!

  1. så mye godt! Er veldig glad i å lage bananpannekaker eller ristet rugbrød med avokado i helgene, men tror jeg må prøve ut “søte havrebrød” nå 😀

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.